Een belastingadviseur inschakelen: welke voordelen kan je verwachten?

We betalen met z’n allen belasting voor de dingen die nodig zijn in ons land. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en scholen. Belasting doen is alleen voor de meeste mensen geen pretje. Een belastingadviseur kan je helpen met alle zaken die over belasting gaan. Ook kan een adviseur je helpen met het verzorgen van belastingaangifte. Wist je dat een belastingadviseur inschakelen ook voor particulieren interessant kan zijn? Je leest alles over de voordelen van het inschakelen van een belastingadviseur in dit artikel.

belastingadviseur voordelen

Wat doet een belastingadviseur?

Een belastingadviseur noem je ook wel een fiscalist. Maar voor het gemak houden we in dit artikel de term belastingadviseur aan. Een belastingadviseur kan je helpen met alle zaken omtrent belasting. De adviseur is op de hoogte van de wet- en regelgeving van belastingen. Het doel van een belastingadviseur is om voor een cliënt te zorgen dat er zo min mogelijk belasting moet worden betaald. Zo wordt het voordeligste resultaat behaald als het gaat om de financiën!

Een greep uit de zaken waar een adviseur je advies over kan geven:

  • Omzetbelasting
  • Inkomstenbelasting
  • Loonbelasting
  • Pensioen
  • Jaarrekeningen
  • Bedrijfsovernames

Dit zijn slechts een paar voorbeelden waar een belastingadviseur je mee kan helpen. Benieuwd waar een adviseur jou over kan adviseren? Vind hier een geschikte belastingadviseur in je regio!

Belastingadviseur inschakelen: de voordelen!

De hulp van een belastingadviseur is zowel voor bedrijven als particulieren interessant. Een belastingadviseur heeft veel kennis over zaken op het financiële gebied en kan naast advies geven ook veel taken uit handen nemen. Laten we kort ingaan op de voordelen voor zowel particulieren als bedrijven.

Als particulier een belastingadviseur inschakelen

Elk jaar moet je aangifte doen van de inkomstenbelasting. Dit gaat tegenwoordig een stuk makkelijker doordat de belastingdienst al veel gegevens voor je invoert. Toch kan het wel eens verkeerd gaan met het aanvullen van deze informatie. Je kan je aftrekposten verkeerd invullen waardoor je te veel belasting moet betalen. Maar je kan ook te weinig belasting terugkrijgen doordat je niet precies weet wat allemaal aftrekbaar is. Wil je er zeker van zijn dat je aangifte goed wordt ingevuld en het maximale eruit kan worden gehaald? Schakel dan de hulp in van een belastingadviseur.

Met welke zaken kan een belastingadviseur je verder van advies voorzien:

  • Schenk- en erfbelasting;
  • Toeslagen als kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en huurtoeslag;
  • Pensioen;
  • Echtscheiding.

Belastingadviseur inschakelen voor een bedrijf of als zzp’er

Een belastingadviseur inschakelen is zowel voor kleine als grote bedrijven een goed idee. Voor starters en zzp’ers is het ook interessant: een adviseur kan je informeren over de juiste financiële administratie en het kiezen van de juiste rechtsvorm. Voor grote bedrijven kan een belastingadviseur ook veel betekenen. Denk hierbij aan het advies geven over de investering in een nieuw bedrijfspand of werkauto. Misschien wil je wel je bedrijfspand verduurzamen? Een belastingadviseur kan je dan informeren over eventuele subsidies die mogelijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

belastingadviseur inschakelen

Wat kost een belastingadviseur?

Denk je erover na om een adviseur in te schakelen voor alle zaken rond belasting? Goede keuze! Laten we gaan kijken met wat voor kosten je rekening kan houden.

Kosten belastingadviseur voor particulieren

Een standaard belastingaangifte zonder bijzonderheden kost je ongeveer €60,-. Maar hoe complexer de situatie ligt, des te hoger de kosten worden. Zo betaal je voor een belastingaangifte met een fiscale partner gemiddeld €75,-. Wil je advies krijgen van een adviseur hou dan rekening met een uurtarief van €60,- tot 100,-. Dit uurtarief is geheel afhankelijk van de ervaring van de adviseur.

Kosten belastingadviseur voor bedrijven en zzp’ers

De belasting voor bedrijven en zzp’ers ligt iets ingewikkelder en het uitbesteden van deze taak kost je dan ook meer. Hou voor het uurtarief rekening met een gemiddelde prijs van €120,- per uur. Ook hier geldt: hoe meer ervaren de adviseur is , hoe meer je betaald. Daardoor kan dit uurtarief oplopen tot €230,- per uur.

Het inschakelen van een belastingadviseur levert je veel tijdwinst op. De adviseur zorgt ervoor dat je aangifte correct en op tijd binnen is bij de belastingdienst. Daarnaast kan een adviseur je advies geven over verschillende financiële kwesties. Zo haal jij het beste uit je geld!