Dakbedekking: welke keuze heb je?

Dakbedekking zorgt voor een beschermende laag voor je dak die je tegen alle weersomstandigheden beschermd. Alhoewel dakbedekking een dure investering is, gaat een goede dakbedekking jaren mee. Er zijn dakbedekkingen die een levensduur tot wel 100 jaar hebben! In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten dakbedekking en de kosten.

dakbedekking riet

Welke dakbedekking is geschikt voor mijn dak?

Om de juiste keuze rond dakbedekking te kunnen maken verdelen we de soorten voor plat en hellend dak. Er zijn vele soorten mogelijk en elke dakbedekking heeft zo zijn eigen eigenschappen! Weet je zelf niet welke dakbedekking geschikt is voor je dak? Schakel een dakdekker in je regio in die je advies geeft en je dak plaatst!

Dakbedekking voor plat dak

Om een plat dak te bedekken heb je vele keuzes uit dakbedekking. Met de juiste dakbedekking voorkom je lekkages en kan je weer een geruime tijd mee vooruit. Om een plat dak te bedekken kun je kiezen voor EPDM, bitumen, PVC of een groen dak.

 • EPDM. EPDM bestaat uit waterdicht rubber. Het is een elastisch materiaal dat niet scheurt. Daarnaast vergt EPDM amper onderhoud en is het een stabiel materiaal waardoor het beloopbaar blijft. EPDM heeft een levensduur van 40 tot 50 jaar. Met de keuze voor EPDM kun je dus lang vooruit!
 • Bitumen. Bitumen wordt gemaakt van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies en kunststofvezels. Bitumen is een elastische, sterke en waterdichte stof. Bitumen heeft jaarlijks onderhoud nodig en heeft een levensduur van ongeveer 30 jaar.
 • PVC. PVC wordt gemaakt van kunststof en is beschikbaar in verschillende kleuren. Kies je voor witte PVC dan werkt deze ook nog eens zonwerend. PVC is een waterdicht en soepel materiaal. PVC is volledig recyclebaar! PVC heeft 2 keer per jaar onderhoud nodig en gaat zo’n 25 jaar mee.

dakbedekking dakpannen

Dakbedekking voor hellend dak

Voor een hellend dak heb je vele keuzes uit materialen. Naast wat geschikt is voor je dak is het ook belangrijk wat je mooi vindt. Een dak maakt namelijk de uitstraling van je gehele huis! Kies voor het bedekken van een hellend dak voor dakpannen, een leien dak, rieten dak of een metalen of koper dak.

 • Dakpannen. Dakpannen zijn niet duur en hebben een lange levensduur. Ze zijn beschermd tegen alle weersomstandigheden. Voor dakpannen kun je kiezen uit de betonnen of de klei variant. Betondakpannen hebben een levensduur van 30 jaar, terwijl kleidakpannen wel 50 tot 100 jaar mee kunnen gaan!
 • Leien dak. Een leien dak is bedekt met gesteente dat door de aarde zelf is gemaakt. Het zorgt voor een natuurlijke uitstraling aan je dak. Wanneer je voor een leien dak gaat, kun je kiezen uit natuurleien of kunstleien. Natuurleien gaan aanzienlijk langer mee, denk aan 80 tot wel 100 jaar. Daarnaast heeft natuurlei bijna geen onderhoud nodig en is het stormvast. Kunstleien zijn dan wel goedkoper qua prijs, maar gaan ook korter mee. Met een kunstleien dak kun je 25 tot 35 jaar mee.
 • Rieten dak, rieten daken zorgen voor een natuurlijke charme aan je woning. Bij de keuze voor een rieten dak kun je voor een open of gesloten dakconstructie gaan. Een open dakconstructie ventileert goed en is licht, maar zorgt wel voor veel energieverlies. Een gesloten dakconstructie isoleert goed, heeft een hoge brandveiligheid en zorgt voor weinig vocht binnen in de woning. Gemiddeld genomen kan een rieten dak 40 jaar meegaan.
 • Metalen dak. Ga voor een moderne uitstraling door een dak van aluminium, koper of zink aan te brengen. Het zijn waterdichte materialen. Daarnaast is een zinken dak ook nog eens volledig recyclebaar. De levensduur van een metalen dak is verschillend. Voor een aluminium dak moet je rekening houden met 50 jaar, een koper dak kan 80 jaar meegaan en een zinken dak zelfs wel 100 jaar.

Een groendak: maak van je dak een tuin!

Een groendak is een mooie aanvulling op je dak dat al bedekt is met EPDM, bitumen, beton of een hellend dak tot 45 graden. Een groendak is een ecologisch dak dat is bedekt met vegetatie. Een extensief groendak is bedekt met mossen, kruiden, grassen en vetplanten. Je kan er ook een intensief groendak van maken: dan bestaat het dak ook uit struiken, grassen en bomen. Door deze vegetatie op het dak is er een natuurlijke isolatie aanwezig. Een extensief dak heeft weinig onderhoud nodig. De intensievere variant vergt juist wel veel onderhoud. Maar daarbij is een intensief dak wel beloopbaar in tegenstelling tot een extensief dak.

Meer voordelen van een groendak:

 • Absorbeert regenwater;
 • Verlengt de levensduur van je dakbedekking;
 • Is goed voor het milieu en de biodiversiteit;
 • Verlaagt de omgevingstemperatuur;
 • Zorgt voor stressvermindering en heeft een positieve invloed op je humeur;
 • Verhoogt het rendement van zonnepanelen.

Wist je dat je voor een groendak soms een subsidie kan krijgen? Veel gemeentes, waterschappen en provincies bieden een subsidie aan. Deze kan oplopen tot wel €40,- per m². De voorwaarden hiervoor verschillend per gemeente, waterschap of provincie. Kijk in de energiesubsidiewijzer van verbeterjehuis.nl of er voor je een subsidie mogelijk is!

dakbedekking groendak

Wat zijn de kosten voor dakbedekking?

De kosten voor dakbedekking zijn helemaal afhankelijk van het soort waar je voor kiest. Alhoewel dakbedekking een dure investering is kan het lang meegaan mits goed onderhouden. In het tabel hieronder staat overzichtelijk weergegeven met welke prijzen je rekening kunt houden.

Plat dak Prijzen per m² 2021* Levensduur van dakbedekking
EPDM €95,- tot €120,- 40 tot 50 jaar
Bitumen €70,- tot €90,- 20 tot 25 jaar
PVC €75,- tot €95,- 20 tot 25 jaar
Hellend dak
Dakpannen €50,- tot €60,- 50 tot 100 jaar
Leien dak
Kunstleien
€110,- tot €120,-
€65,-
80 tot 100 jaar
Rieten dak  €90,- en €110,- 35 tot 40 jaar
Metalen dak €70,- tot €75,- 50 tot 100 jaar
Groendak €60,- en €65,- 55 tot 60 jaar

*let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Voor een exacte prijs informeer bij een dakdekker in jouw regio!

Nieuwe dakbedekking aanbrengen is een flinke investering. Maar door een goede keuze te maken en het dak goed te onderhouden kun je er jaren lang mee vooruit.